Περιγραφή

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της κοινωνικής προσφοράς του ΕΚΠΑ, μέσω του Κέντρου Αριστείας  με θεματικό αντικείμενο «Αγροδιατροφή και Αυθεντικότητα Τροφίμων» δημιουργήθηκε ο οίνος Αλχημείαυπό την επιστημονική καθοδήγηση του Αναπλ. Καθηγητή Χαρ. Προεστού.

Ο οίνος Αλχημεία έχει παραχθεί από σταφύλια της φημισμένης ποικιλίας Αγιωργίτικο από επιλεγμένα αμπελοτόπια της Πελοποννήσου.

Η παραγωγή του έχει γίνει με σύγχρονες οινοποιητικές τεχνικές που σκοπό έχουν την ανάδειξη του χαρακτήρα της ποικιλίας και της περιοχής προέλευσής τους.

Η ξεχωριστή του ποιότητα έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από τα Εργαστήρια Αναλυτικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:
Ποικιλία: 100% Αγιωργίτικο
Εσοδεία: 2019
Περιοχή: Επιλεγμένοι αμπελώνες της Πελοποννήσου
Χώρα: Ελλάδα
Ένδειξη: Ερυθρός ξηρός οίνος ΠΓΕ Πελοπόννησος
Μέση ηλικία πρέμνων: 20 έτη
Υψόμετρο: 350 m
Έδαφος: Επικλινές αργιλοπηλώδες καλά στραγγιζόμενο
Οινοποίηση: Ερυθρή οινοποίηση σε ανοξείδωτη δεξαμενή

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και συστάσεις σερβιρίσματος:
Φέρει πορφυρό χρώμα με ιώδεις ανταύγειες. Έχει ιδιαίτερo ευχάριστο άρωμα που συνδυάζει χαρακτήρες ώριμων κόκκινων φρούτων και ξηρών καρπών. Στο στόμα έχει φρέσκια και γεμάτη γεύση, μαλακές τανίνες και αρωματική επίγευση που διαρκεί.

Συστάσεις σερβιρίσματος: Σερβίρεται στους 14-16 0C και συνοδεύει αρμονικά πιάτα Μεσογειακής Κουζίνας.

Αναλυτικά χαρακτηριστικά/ Analytical details:

Ελεύθ. Θειώδες/ Free SO2a

Ολικό  Θειώδες /Total SO2a

Ολ. Οξύτητα / Total Acidityb

Πτητική Οξ/ Volatile Ac.c

pH

Πυκνότητα/ Density

Αιθανόλη / Ethanol d

Στερεό Υπ./ Dry extracte

Σάκχαρα/ Sugare

35

99

5.2

0.46

3.52

0.992

12.5

25.6

1.4

Παρατηρήσεις: a:mg/L     b:g/L tartaric acid     c:g/L acetic acid    d:%vol    e: g/L αν. Σακχάρων

-Σύνθεση σε επιλεγμένα φαινολικά οξέα (mg/L):

Γαλλικό οξύ/ Gallic Acid

p-Κουμαρικό οξύ/ p-coumaric Acid

Καφεϊκό οξύ/Caffeic Acid

Πρωτοκατεχικό οξύ/ Protocatechuic Acid

Συριγγικό Οξύ / Syringic Acid

Βανιλλικό οξύ/ Vanillic Acid

Γεντισικό οξύ / Gentistic Acid

Σαλικυλικό οξύ / Salicylic Acid

Φερουλικό οξύ / Ferulic Acid

4-υδροξυβενζοϊκο οξύ/ 4-hydroxybenzoic Acid

30.7

5.45

5.38

1.64

0.98

0.81

0.53

0.42

0.35

0.33

-Σύνθεση σε επιλεγμένα βιοδραστικά συστατικά (mg/L)

Κατεχίνη /Catechin

Επικατεχίνη /Epicatechin

Τυροσόλη /Tyrosol

Myricetin /Myricetin

Κερκετίνη /Quercetin

Υδροξυτυροσόλη/ Hydroxytyrosol

Trans -Ρεσβερατρόλη /Trans- Resveratrol

Ταξιφολίνη /Taxifolin

Βανίλλινη /Vanillin

Ναρινγενίνη /Naringenin

18.1

13.9

12.4

4.04

3.26

1.05

1.35

0.04

0.03

0.031

-Ολικό περιεχόμενο σε φαινολικές ενώσεις: 2292 mg GAE(ισοδύναμα Γαλλικού οξέος) /L

Χρήσιμες Πληροφορίες

Επικοινωνία με την Ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Οίνου Αλχημεία του ΕΚΠΑ.

Σύνδεσμοι

   Επίσημη ιστοσελίδα του Οίνου Αλχημεία του ΕΚΠΑ.

   Επίσημη ιστοσελίδα παραγγελίας του Οίνου Αλχημεία στο ON-LINE κατάστημα αναμνηστικών του ΕΚΠΑ

Scroll to Top